Arionstichting

Concerten & projecten met luit, gitaar en mandoline

Arion Home
Concerten & projecten 2004
Concerten & projecten 2003
Concerten & projecten 2002
Concerthistorie
Doelstelling
Donateurs
Locaties
Links
CD's
Workshops 2010
Workshops 2007
Workshops 2006
Workshops 2003/2004
Workshop Fado
Contact
Foto's Tokkeldag 2003

English Summary   

Doe mee aan onze workshops in 2010!            

De mythische Arion werd gered door een dolfijn.

Welkom

Welkom op de website van de Arionstichting. U kent ons wellicht van de gitaar- en luitconcerten in de Vincentiuskerk in Amsterdam. Vanaf 1995 organiseren we concerten en kamermuziekprojecten rond de klassieke gitaar en de luit. Vele bekende en beroemde musici traden bij ons op, solo en in ensembles. Denk aan: Trio de Cologne, Annette Kruisbrink, Nederlands Gitaarduo, Fred Jacobs (luit), Dario Macaluso (gitaar), Het Amsterdams Kwintet, The Beggar's Banquet (met Peggy Larsson), Azul (flamenco), Lex Eisenhardt, Sonja Prunnbauer, Anne Chaurand, Paul Pleijsier, Marion Schaap en Peter Constant. Daarnaast organiseerden we in 1998 i.s.m. het Sweelinck Conservatorium een zeer succesvolle 'Dag Van De Romantische Gitaar'.

2010: Workshops voor zang en gitaar

Op 24 oktober en 21 november houden we weer workshops in Amsterdam, over 19de eeuwse muziek voor gitaar en zang. We gaan aandacht besteden aan speeltechniek, en heel veel interessant repertoire bekijken voor gitaar-zang duo's, maar ook voor dubbele duo's, en voor de combinatie zang, fluit en gitaar. Docenten zijn Jelma van Amersfoort, gitaar, Christopher Kale, tenor (alleen 21/11) en Amanda Markwick, traverso (alleen 21/11).

Deelname staat open voor professionele klassieke gitaristen of vergevorderde amateurs, professionele of zeer ervaren zangers, en toehoorders. Zie de speciale workshop-pagina. Ook zijn bespelers van 5-korige ('barok'-)gitaren welkom.

2007: Workshops voor gitaristen en zangers

Op 28 september en 30 oktober 2007 houden we weer workshops in Amsterdam, over 19de eeuwse muziek. Dit jaar kunnen weer zowel zangers als gitaristen zich aanmelden, de laatsten op historische of moderne gitaren. Luitisten die willen kennismaken met de romantische gitaar, en spelers van 5-korige gitaren zijn ook welkom. De laatste informatie hierover vindt u steeds op deze website. Klik hier voor de speciale pagina. Dit jaar speciale aandacht voor muziek van vrouwelijke componisten, en duetten voor gitaar en viool. Er zal een violiste aanwezig zijn.

Januari 2005: Benefietconcert Zuidoost-Azië

Op zondag 23 januari om 16:00 houden we een benefietconcert in Kerk de Liefde, Da Costakade 12 in Amsterdam Oud West, om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor hulp en wederopbouw in Zuidoost-Azië. Musici die belangeloos komen spelen zijn:

 • David van Ooijen, aartsluit
 • Daan van der Vliet, romantische gitaar
 • Agnes Leopold, barokgitaar
 • Gert de Vries, luit
 • Barbara Wessel, sopraan
 • Arnout Lems, bariton
 • Jelma van Amersfoort, gitaar
 • Dirk Straathof, romantische gitaar
 • Azul, flamencogitaar.
Er worden werken gespeeld van Giovanni Zamboni, Pierre Porro, Gernando Sor, Franz Schubert, Jean Sibelius en Elliott Carter, en er zal traditionele flamenco te horen zijn. Wie wil reserveren voor dit concert, kan zich hier melden of bellen naar 020-6160078! In ieder geval wordt het een afwisselend, feestelijk (toch wel) en toegankelijk programma. De Kerk de Liefde in Amsterdam Oud West (Da Costakade 12) is bereikbaar met de trams 3, 12, 13 en 14. De toegang bedraagt € 5,- (of meer).

De kerk wordt beschikbaar gesteld door de VVL-parochie, waarvoor onze grote dank.

In 2004

De activiteiten van 2004 zijn:

 • In het najaar zijn er weer workshops. Datums voor de workshops Romantisch gitaar zijn: 10 oktober, 31 oktober en 28 november 2004. Er is ook een workshop Fado begeleiden voor gitaristen op 24 oktober, meer informatie vindt u hier. De workshops vinden plaats in de Amsterdamse binnenstad, en zijn bedoeld voor professionale gitaristen en luitisten, en goede amateurs.
 • Op 24 april een concert onder de naam 'Guitantologia' door het gitaartrio Het Bestuur. Dit concert is gericht op kinderen en volwassenen, en het gaat over de geschiedenis van de gitaar. Er wordt op verschillende instrumenten uit de gitaarfamilie gespeeld. Plaats: Theater De Omval in Diemen, 19:30, toegang € 5/2,50. Het programma wordt later nog op andere locaties herhaald. Lees meer...
 • Op 6 juni in de Vincentiuskerk: Shakespeare Assembly Kit door Arnout Lems, bariton en Jelma van Amersfoort, luit & gitaar. Een programma met liederen op teksten van Shakespeare, van componisten uit de 16de tot en met de 21ste eeuw, met nieuw werk van componisten Cynthie van Eijden, Guy Harries en Martijn Voorvelt, en oudere meesterwerkjes van Henry Hogo Pierson, Elliot Carter, Jean Sibelius en Robert Johnson. Dit programma is op 22 januari om 20:00 al te horen in het Bethanienklooster in Amsterdam, in de serie Concerten Tot En Met.

In 2003

Op 12 oktober 2003 hielden we van ca. 14:00 tot 22:00 weer een Tokkeldag in de Vincentiuskerk in Amsterdam, met afwisselende lange en korte optredens. Te horen waren het ZOO Guitar Duo, VVV, en Les Troubadours du Nord. Meer informatie vindt U hier. Binnenkort plaatsen we op deze pagina foto's van de optredens.
Daarnaast zijn er in het najaar drie praktische workshops over de gitaar in de 19de eeuw, met de mogelijkheid om een aantal originele 19de eeuwse gitaren te bespelen! Zie hiervoor de link naar workshops.

In 2002

In 2002 hadden we 2 projecten: 'Trillende lucht' (op 30 juni 2002) bood een bonte verzameling nieuwe muziek voor gitaar en stem, met diverse premieres. De 'Tokkeldag' op zondag 27 oktober 2002 was gepland als een mini-festival met al even afwisselend karakter, met het prominente Nederlands-Australische Z.O.O. Guitar Duo, originele Italiaanse mandolines van rond 1900 bij het zeer bekende Het Consort uit Zwolle, en verrassende optredens van kleine ensembles tussendoor. Deze dag is echter niet doorgegaan wegens een zware herfststorm. De verschillende ensembles zullen op een ander tijdstip optreden in de serie.

Doel

De Arionstichting stelt zich ten doel om concerten, kleine festivals en kamermuziekprojecten te organiseren die buiten de gebaande paden van de bestaande concert- en gitaarseries vallen. Daardoor komt de nadruk te liggen op zeer hedendaagse muziek - nieuwe composities - , oude muziek, en ensemblewerk in bijzondere bezettingen.