2010: Workshop Romantische Kamermuziek voor Gitaar en Zang
De Arionstichting houdt opnieuw een workshop over de de gitaar in de 19de eeuwse kamermuziek. Het doel is om kennis te maken met vroeg-19de eeuwse gitaren, met repertoire, stijlen en speelwijzen, en met kansen om te improviseren en samen te spelen. Het is een bijzondere gelegenheid om op originele instrumenten te spelen, en samen te werken met zang en fluit.
Deze sessie is bedoeld voor professionele zangers en gitaristen, en vergevorderde amateurs.
Wie
De docenten zijn: Christopher Kale, tenor, Amanda Markwick, traverso en Jelma van Amersfoort, gitaar.
Doelgroep: professionele en vergevorderde amateur-zangers en ditto gitaristen. Zowel individuele musici als bestaande duo's kunnen zich aanmelden.
Tenor Christopher Kale studeerde af aan de Boston University met een Master's degree (cum laude). Hij is zeer gerenommeerd in de internationale oude-muziekwereld als lid van Cappella Pratensis, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Aventure, de Boston Camerata, en het Nederlands Kamerkoor. Hij heeft als solist aan vele CD-opnames meegewerkt. Hij is solist geweest in Oude Muziek festivals wereldwijd - o.a. Utrecht, Boston, Gent, York, Victoria, Cuenca, Saintes, en Kostenevica Zijn uitstapjes naar Romantische repertoire zijn meestal als lid van een duo met Jelma van Amersfoort. Gezamelijk hebben zij door Nederland en Frankrijk concerten gegeven met muziek uit Frankrijk, Spanje, Italië en Schotland.
Amanda Markwick (historische fluiten) behaalde haar Bachelors en haar Masters diploma eerst aan de Indiana University van Bloomington, Indiana (VS), en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dankbaar voor de zorgvuldige begeleiding van haar leraren Barbara Kallaur, Kate Clark, Wilbert Hazelzet en Barthold Kuijken is Amanda inmiddels een veelgevraagd kamermusicus en orkestlid, en treedt regelmatig op in de Verenigde Staten en Europa.
Docente Jelma van Amersfoort, gitaar, is afgestudeerd luit en gitaar aan het Sweelinck Conservatorium, en aan het Royal Northern College of Music in Engeland. Jelma is een bekende specialist op het gebied van de kamermuziek met gitaar, gaf sinds 1995 vele concerten op gitaar, luit en theorbe, en verzamelt actief 19de eeuwse gitaren en 19de eeuwse bladmuziek. Sinds 2003 geeft ze workshops over romantische gitaarmuziek, aan professionele gitaristen en amateurs. Jelma speelt op gitaren van Janin (Mirecourt, ca. 1810), Brunner (Wenen, ca. 1828), D. & A. Roudhloff (Londen, ca. 1855) en Enrique Recio (Cadiz, 1862), met darmsnaren, zonder nagels.
Als duo gaven Christopher en Jelma tientallen concerten met repertoire van de renaissance tot en met de vroege romantiek. Ze traden o.a. op op het Aqua Musica festival en in gitaar- en oude muziek-series.
Wat
De workshop biedt een unieke kans om verschillende originele 19de eeuwse gitaren te bespelen. Alle deelnemers krijgen bladmuziek thuisgestuurd die in de workshops wordt behandeld. Het repertoire bestaat uit veel liederen, enkele solo-werken en kamermuziek voor meerdere stemmen, meerdere gitaren, eventueel fluit en gitaar. We spelen vooral werken die niet tot het bekende gitaar-repertoire behoren, van componisten als Pauline Duchambge (1778-1858), Pierre Porro (1750-1831), Wilhelm Ehlers (1804).
Er is in de eerste helft van de 19de eeuw een enorm repertoire aan fantastische muziek voor gitaar en zang gecomponeerd en gearrangeerd, door componisten als Hector Berlioz (1803-1869), Fernando Sor (1778-1839), Matteo Carcassi (1778-1839), Franz Schubert (1797-1828) en Manuel Garcia (1775-1832). We proberen hiervan een zo breed mogelijke selectie te bekijken.
Er zal in de workshop gebruik worden gemaakt van unieke 19de-eeuwse bladmuziek voor gitaar, uit de collectie van Jelma van Amersfoort. De docente brengt originele bladmuziek en gitaarmethodes mee.
Voor musici die in 2003, 2004, 2006 of 2007 al eens hebben deelgenomen is het wellicht goed om te weten dat er voor deze workshop vrijwel geheel nieuw repertoire, en nieuwe artikelen worden behandeld. Het is dus zeker interessant om opnieuw mee te doen. Deelnemers ontvangen een handout en een bundel exclusieve bladmuziek voor gitaar en zang.
Niveau-indicatie voor deelnemers: gitaristen moeten een etude van Fernando Sor muzikaal en technisch vrijwel perfect kunnen spelen. Zangers moeten zangles hebben, of zang gestudeerd hebben, en zelfstandig een lied kunnen instuderen.
Repertoire: Een keuze uit solo's, liederen en kamermuziek van o.a. Antoine de Lhoyer (1768-1852), Pietro Pettoletti, Fernando Sor (1778-1839), François de Fossa (1775 - 1849), Pierre Porro (1750-1831), Louise Reichardt (1779-1826), Louis Spohr (1784-1859), Franz Schubert (1797-1828), Giovanni Paisiello (1740-1816), Giacomo Merchi (fl.1751-1780) en Manuel Garcia (1775-1832).
Onderwerpen: Korte introductie over de gitaar tussen 1790 en 1840. Korte introducties over zangtechniek, dwarsfluit en gitaartechniek van 1790 tot 1840. Het spelen op darmsnaren. Hoe kun je beter samen spelen? Hoe bereik je een goede balans in je ensemble? Hoe maak je strofische liederen minder voorspelbaar? Hoe kom je aan repertoire? Hoe kun je gitaarliederen goed uitvoeren? Waar kun je ornamenteren en improviseren? Wat doe je met lagere stemtypes zoals alten of baritons? En bijzondere bezettingen zoals 'dubbele duo's', voor twee zangers en twee gitaren.
Waar & Wanneer
Workshoplocatie: gebouw Muzyq, Atlantisplein 1, Amsterdam. De locatie is op loopafstand van NS-Station Muiderpoort.
Datum: Zondag 21 november 11:00-17:30
Wat kost het?
De kosten van deelname bedragen €80,- voor actieve deelnemers, en €30,- per dag voor toehoorders. Dit is inclusief bijzondere bladmuziek. Als de kosten een hindernis vormen, kunt u contact opnemen met de organisatie voor een korting. Inschrijving liefst vóór 1 november 2010 via een e-mail of schriftelijk o.v.v. muzikale ervaring en opleiding, stemtype of mee te nemen instrument, naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Deelnemers ontvangen het te studeren notenmateriaal ruim voor de workshop. Docenten behouden zich het recht voor om deelnemers te weigeren.