Arionstichting

Arion Home
Concerten & projecten 2004
Concerten & projecten 2003
Concerten & projecten 2002
Concerthistorie
Doelstelling
Donateurs
Locaties
Links
CD's
Workshops 2003/2004
Workshop Fado 2004
Contact
Detail van de voorpagina van 'Le Troubadour Ambulant'

Workshops 'Zingen met gitaar, gitaarspelen met zangers '

De Arionstichting houdt opnieuw workshops over de de 19de eeuwse kamermuziek: dit jaar is het onderwerp het vroeg-romantische lied voor zang en gitaar. Deze sessies zijn bedoeld voor professionele zangers en gitaristen, en vergevorderde amateurs. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Jelma van Amersfoort, info@guitaromanie.com.

Zondag 15 en zondag 29 oktober 2006 in de Boomsspijker, Rechtboomssloot 52, Amsterdam Docenten: Arnout Lems, zang en Jelma van Amersfoort, gitaar Doelgroep: professionele en vergevorderde amateur-zangers en ditto gitaristen. Zowel individuele musici als bestaande duo’s kunnen zich aanmelden.

Weinig musici weten dat er in de eerste helft van de 19de eeuw een enorm repertoire aan fantastische muziek voor gitaar en zang is gecomponeerd en gearrangeerd, door componisten als Hector Berlioz (1803-1869), Fernando Sor (1778-1839), Matteo Carcassi (1778-1839), Franz Schubert (1797-1828) en Manuel Garcia (1775-1832). In deze workshops gaan we een groot aantal van de mooiste en spannendste liederen van deze en onbekende componisten verkennen, en in stijl uitvoeren.

Er zullen tijdens de workshops verschillende originele 19de eeuwse gitaren aanwezig zijn, waar deelnemers ter plekke op kunnen spelen! Deelnemende gitaristen worden wel geacht zelf een gitaar mee te brengen.

  • Bariton Arnout Lems studeerde zang 2e fase aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Diane Forlano en Sasja Hunnego, en vervolgde daarna zijn studie bij Udo Reinemann. Hij is een bekende zanger in zowel het hedendaagse operacircuit, als in de Oude Muziek wereld. Hij maakt onder meer deel uit van Cappella Pratensis.
  • Docente Jelma van Amersfoort, gitaar, is 2e fase afgestudeerd luit en gitaar aan het Sweelinck Conservatorium, en aan het Royal Northern College of Music in Engeland. Jelma is een bekende specialist op het gebied van de kamermuziek met gitaar, gaf sinds 1995 vele concerten op gitaar, luit en theorbe, en verzamelt actief 19de eeuwse gitaren en 19de eeuwse bladmuziek. Sinds 2003 geeft ze workshops over romantische gitaarmuziek, aan professionele gitaristen en amateurs.
  • Als duo gaven Arnout en Jelma vele concerten met repertoire van de renaissance tot en met premières van nieuwe werken.
  • Er zal in de workshops gebruik worden gemaakt van unieke 19de-eeuwse bladmuziek voor gitaar, uit de collectie van Jelma van Amersfoort. De docente brengt originele bladmuziek en gitaarmethodes mee, en originele antieke gitaren uit de periode.
  • Niveau-indicatie voor deelnemers: gitaristen moeten een etude van Fernando Sor muzikaal kunnen spelen. Zangers moeten zangles hebben, of zang gestudeerd hebben, en zelfstandig een lied kunnen instuderen.
  • Voor musici die in 2004 hebben deelgenomen is het wellicht goed om te weten dat er voor deze workshops vrijwel geheel nieuw repertoire, en nieuwe artikelen worden behandeld. Het is dus zeker interessant om opnieuw mee te doen.

Datums:
Zondag 15 oktober 13:30-17:30 Algemene introductie over de ontwikkeling van stijl en techniek van zowel zang als gitaar in de periode 1790-1840.
Repertoire: Fernando Sor, Franz Schubert, Manuel Garcia, Matteo Carcassi, Louis Spohr, Carl Maria von Weber e.a.
Zondag 29 oktober 13:30-17:30 Meer stijl en repertoire: ornamenteren, variëren, rubato, vibrato.
Ook liederen voor twee of meer zangers en gitaar zullen worden behandeld.

Workshoplocatie: de Boomsspijker, Rechtboomssloot 52, Amsterdam. De locatie is op loopafstand van NS-Station Amsterdam CS. Zie: www.welzijnbinnenstad.nl. Afsluitende presentatie van deelnemers en docenten zal plaatsvinden op een nader te bepalen tijd en locatie in Amsterdam.

De kosten van deelname bedragen €40,- per workshop, of €75,- voor de twee workshops, en €20,- per dag voor toehoorders. Het heeft sterk de voorkeur om aan beide workshops deel te nemen. Als de kosten een hindernis vormen, kunt u contact opnemen met de organisatie. Inschrijving graag vóór 1 oktober via een inschrijvingsformulier aan te vragen per telefoon, of per e-mail. Deelnemers ontvangen het te studeren notenmateriaal ruim voor de workshops. De docenten behouden zich het recht voor om deelnemers te weigeren.

Aanmelden:
Jelma van Amersfoort
020-6160078
info@guitaromanie.com

* Hier * een artikel uit De Tabulatuur van september 2003, over het bespelen van Romantische gitaren door luitisten.

* Hier * een verslag van Frits Sandkuijl, deelnemer van vorig jaar, ook gepubliceerd in de Tabulatuur in 2004.