Arionstichting

Arion Home
Concerten & projecten 2004
Concerten & projecten 2003
Concerten & projecten 2002
Concerthistorie
Doelstelling
Donateurs
Locaties
Links
CD's
Workshops Romantisch gitaar
Workshop Fado
Contact
Dame met mandoline van Tiepolo, zonder plectrum! Componist Matteo Carcassi met gitaar Het Z.O.O. Gitaarduo

Concerten en projecten 2002

Tokkeldag! zondag 27 oktober 2002, in de Vincentius. Klein festival met onder meer drie concerten, van ensembles met mandolines, gitaren en stem. Verder bouwers met nieuwe instrumenten. Meer informatie volgt.


Tokkeldag 15:00 Concert I: Het Consort o.l.v. Alex Timmerman. Mandoline- en gitaarensemble.
Het in Zwolle gevestigde mandoline- en gitaarensemble Het Consort bestaat uit professionals en gevorderde amateurs. Alle mandolines zijn originele Emberghers van rond 1930, wat het geluid van het ensemble uniek in de wereld maakt. Als basinstrument wordt een enorme contrabasgitaar gebruikt ('chitarrone moderno'). Het Consort speelt origineel werk voor mandoline-orkest uit de 19de en 20ste eeuw, arrangementen, en werk dat speciaal voor hen is gecomponeerd. Door het hechte samenspel en de bijzondere instrumenten een niet te missen ervaring. Klik * hier * voor de website van Het Consort.

De Zwolse Courant over Het Consort: 'Goed samenspel en artistieke inleving, uitgebalanceerd in klankverhouding en vooral opvallend in professionele beheersing'. Het Leids Dagblad over Het Consort: '...Met alle allure, inventiviteit, muzikaliteit, professionaliteit van een goed symfonieorkest. ...Rijp voor de grote podia'.

Werken:
 • Annette Kruisbrink 'Dreamtime'
 • Raffaele Calace 'Concerto No 1' met als solist Sebatiaan de Grebber
 • Werk van Marc Matthys, Eileen Pakenham, Carlo Malizia, Jorge Cardoso, Stepan Rak

Tokkeldag 17:30: Broedplaats Gitaar: Een aantal korte verrassende optredens die passen in de traditie van de Vincentius-serie als broedplaats van vernieuwende gitaarprojecten. Met waarschijnlijk acoustische gitaarpop van Martijn Voorvelt en zijn band VVV, en liederen met antieke gitaren.

Werken:
 • Martijn Voorvelt: acoustische pop
 • Voorpremiere van 'As A Death' uit Shakespeare Assembly Kit van Martijn Voorvelt
 • Chansons van Pierre Porro (1750-1831), door Arnout Lems, bariton, Tami Krausz, klassieke fluit en Jelma van Amersfoort op een originele 19de eeuwse gitaar, met darmsnaren

Tokkeldag 20:00 Concert II: Z.O.O. Guitar Duo: Marion Schaap en Peter Constant. Z.O.O. Guitar Duo werd in het tijdschrift Classical Guitar (U.K.) beschreven als een ensemble van premiere league quality. Het duo’s geraffineerde mix van intimiteit en passie, vloeiendheid en precisie verleende hen al snel de reputatie als een unieke en opwindende stem in de muziekwereld. Het Z.O.O. Duo is zonder meer een van de beste gitaarduo's van het moment.

Klik * hier * voor meer biografische informatie en een foto.

Het programma dat het bekende Z.O.O. Guitar Duo op 27 oktober in de Vincentiuskerk speelt bestaat geheel uit werken die zijn gecomponeerd in het jaar 2002.

Werken:
 • Zoophony, Steve Wingfield
 • Nightsong, Richard Charlton
 • (selectie uit) Djanaba, Ross Edwards
 • Darwin Calypso, Peter Sculthorpe
 • ODA, Dick Visser
 • Wave Radiance, Phillip Houghton

Klik * hier * voor de website van het Z.O.O. Guitar Duo.

Zondag 27 oktober 2002, 15:00, 17:30 en 20:00, Vincentiuskerk, Jacob van Lennepkade 211, Amsterdam. Toegang: Concerten I en II: € 7,50 per concert, Broedplaats Gitaar € 5,-, passe-partout € 15,-.


Trillende Lucht 30 juni 2002, 15:00. Gitaarensemble, liederen, acoustische gitaarpop.
De Arionstichting wordt wakker na een winterslaap van bijna 3 jaar. Het programma van deze feestelijke middag bestaat uit nieuwe noten voor gitaar, qua genre uiteenlopend van Japanse pseudo-Latin filmmuziek, via minimalistisch stuiterende gitaaracrobatiek tot Britse neo-renaissance, en acoustische pop. Dit is een benefiet-concert voor de Arionstichting zelf, waarbij de musici geen honorarium ontvangen. De stichting verzamelt zo fondsen om een start te maken met toekomstige projecten.

Spelers: Jan Carpentier, bariton, Jeroen Becx, Martijn Voorvelt, Daan van der Vliet en Jelma van Amersfoort, gitaren, Rogier Voorvelt, gitaar, Victor Vos, basgitaar, Anja Pinckaerts, percussie.

Werken:
 • Toru Takemitsu 'Music For Guitars' (Nederlandse Premiere) voor 3 gitaren
 • John Rutter 'Shadows' (Nederlandse Premiere) voor bariton en gitaar
 • Martijn Voorvelt 'Geb(h)' (Wereldpremiere) voor 3 gitaren, en nieuw pop-repertoire.
 • Nieuw werk van Jeroen Becx voor 4 gitaren
 • Leo Brouwer 'Toccata' voor 4 gitaren

Klik * hier * voor de volledige programmatoelichting.

Zondag 30 juni 2002, 15:00 Vincentiuskerk, Jacob van Lennepkade 211, Amsterdam. Toegang: € 5,- . Het is mogelijk om tijdens het concert donateur te worden van de Arionstichting, voor € 10,- of meer.