Cremerkoor voorjaar 2008

Het Cremerkoor gaf in juni twee spectaculaire uitvoeringen van de opera 'Euridice' van Jacopo Peri (1561-1633). Euridice vertelt het verhaal van van de zingende herder Orfeo, die zo veel hield van zijn vrouw Euridice, dat hij haar na haar voortijdige overlijden wist terug te halen uit het hiernamaals. De twee concerten vonden plaats op:
  • Vrijdag 13 juni 20:00 Cremergebouw, Cremerplein 27a, Amsterdam
  • Zondag 15 juni 16:00 Vincentiuskerk, J. van Lennepkade 211, Amsterdam

Aan deze concerten werkten onder meer mee: Isabel Delemarre (Euridice), Christopher Kale (Orfeo), Sigurd van Lommel (Arcetro), Martin van Vliet (Aminta), Jo-Anne Spier (Dafne) en Rolf Utermöhlen (Plutone), alsmede een grote groep barokmusici op luit, blokfluit, viool, spinet en viola da gamba.

U vindt hier de foto's van de uitvoering van 13 juni. Hieronder zijn opnames te beluisteren van de koorgedeeltes uit Euridice, opgenomen door Ben Stuyts.


NIEUW! Hier zijn de opnames van de instrumentale stukken en de koordelen van Euridice:

De plannen van het Cremerkoor voor het voorjaar van 2008!


In de maand januari repeteren we bestaand repertoire. Vanaf februari echter gaan we delen uit de opera 'Euridice' uit het jaar 1600 van Jacopo Peri (1561-1633) instuderen. Euridice, of eigenlijk 'Musiche Sopra L'Euridice' is de allereerste opera uit de muziekgeschiedenis waarvan de bladmuziek bewaard is gebleven. Alleen daarom is het al een interessant stuk, maar het is ook nog eens hele mooie muziek met sologedeeltes en prachtige stukken voor koor. Het verhaal is het bekende Orfeus-verhaal dat ook de basis heeft gevormd van andere opera's, maar in tegenstelling tot de meeste andere versies heeft Jacopo Peri's versie een gelukkig einde.
Voor deze concertante uitvoering hebben we extra koorleden en solisten aangetrokken, voor grote en kleine rollen als herders, nimfen, goden en godinnen. Er doen ook barokinstrumentalisten mee. We gaan twee uitvoeringen doen op 13 en 15 juni, met medewerking van een flinke ploeg barok-instrumentalisten (luiten, theorbe, blokfluiten, spinet, viool, viola da gamba).
Deze pagina zal beetje bij beetje worden aangevuld met bladmuziek, het repetitieschema, teksten, en midi-files om mee te studeren.

Het libretto (de tekst) van Euridice is te vinden op de website www.librettidopera.it . De tekst is wel in het Italiaans. Op de Nederlandse Wikipedia staat een artikel over de Orfeus-mythe. Een heel interessant artikeltje over Euridice de opera is te vinden op de Engelstalige Wikipedia.
NIEUW: Geluidsbestanden met de Italiaanse uitspraak van de koren. Het zijn mp3-bestanden van ongeveer 1 MB per stuk. Als je ze wilt downloaden, moet je er op klikken met je rechtenmuisknop. Anders gewoon eenmaal klikken, dan openen ze in een nieuw schermpje. Ingesproken door Roberto Riccardo (grazie Roberto!):
Een piepklein koor-stukje uit de eerste scene:
OOK NIEUW: Bladmuziek voor het koor 'A canto, al ballo'. Dit is een vrolijk kort stukje met solo's: 'Laten we zingen en dansen!' luidt de tekst.
Dit koor wordt gezongen door nimfen en herders nadat Euridice is gebeten door een slang en is overleden. De tekst betekent zo veel als: "Zucht, hemelse winden, huilt, bossen en velden".
NIEUW: Het slot-koor van de derde scene. De nimfen en herders hebben vertrouwen dat alles weer goed komt. Het stuk bestaat uit een vijfstemmig deel, een solo en dan nog een vijfstemmig deel (Alziam...).
Het koor van de goden van de onderwereld:
Het slotkoor, of wel het 'Happy End'. Zowel de korte als de complete versie: