Z.O.O. Guitar Duo, bestaande uit Peter Constant en Marion Schaap, werd in het tijdschrift Classical Guitar (U.K.) beschreven als een ensemble van “premiere league quality”. Het duo’s geraffineerde mix van intimiteit en passie, vloeiendheid en precisie verleende hen al snel de reputatie als een unieke en opwindende stem in de muziek wereld.

Peter en Marion studeerden allebei af als ‘Master of Music’ (doctorandus) aan Yale University (V.S.) waar ze in 1991 het duo ‘Z.O.O.’ oprichten. Tussen 1993 en 1998 woonden ze in Australië waar ze o.a. leiding gaven aan de gitaar afdelingen van het Victorian College of the Arts en Melbourne University. Sinds kort wonen ze in Almere waar ze zich voornamelijk concentreren op hun ‘eerste liefde’: samen spelen. De afgelopen 10 jaar heeft Z.O.O. guitar duo veel eigen bewerkingen van muziek van grote componisten toegevoegd aan het bestaande duo repertoire, en hun spel heeft vele componisten geïnspireerd om nieuwe muziek te schrijven. Recentelijk was het duo te horen (o.a.) op het Darwin International Guitar Festival, het Staunton Music Festval (Virginia), het International Guitar Festival of Great Britain, en in het Concertgebouw te Amsterdam. Naast een druk concert schema hebben ze bij elkaar dertien CD’s opgenomen voor Move Records, ABC Classics, White Cloud en Naxos. Op de nieuwe CD ‘Celebration’ zijn de meest succesvolle werken uit hun repertoire te beluisteren. Peter en Marion bespelen geavanceerde instrumenten van de Australische gitaarbouwers Greg Smallman en Paul Sheridan.

“…volmaakt samenspel en precisie zoals zelden gehoord….Het is lang geleden dat ik een duo heb gehoord dat zo veel techniek in huis heeft en zich toch zo muzikaal uitdrukt. Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat hun naam spoedig op ieders lippen ligt. Uitstekend!” - Classical Guitar.

Peter Constant studeerde af als “most outstanding graduate” aan de Canberra School of Music. Op zijn naam staan o.a. de prestigieuze Harkness Fellowship en Fellow of Trinity College in Londen, tevens is hij meervoudig winnaar van de Australian Guitar Competition. Hij is één van de oprichters van Guitar Trek, een nieuw medium waarvoor speciale gitaren van verschillende grootte zijn gebouwd. Met deze groep maakte Peter gedurende 11 jaar vele tournee’s in Australië, Amerika en Azië. Vorige maand was Peter gastdirigent van het bijzondere Europese Jeugd Gitaar Ensemble, 14 top talenten uit 8 Europese landen.

Marion Schaap studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. In 1990 vervolgde ze haar studie bij Benjamin Verdery aan Yale University, waar ze ook als zijn assistent fungeerde. Sindsdien heeft Marion opgetreden op diverse festivals (a.o. Cordoba, Miami en Darwin) en speelde zij als soliste met o.a. het Geminiani Chamber Orchestra en het Darwin Symphony Orchestra. Tevens speelt ze samen met shakuhachi(japanse bamboefluit)-meester Andrew Macgregor met wie ze een bijzonder succesvolle CD heeft uitgebracht.

Z.O.O. Guitar Duo, Zondag 27 oktober 2002 18:00, Vincentiuskerk, Jacob van Lennepkade 211, Amsterdam. Toegang: € 7,50 voor dit concert, of € 15,- voor een passepartout voor de hele dag.