Duo Recital

Noriko Amano, fortepiano

Jelma van Amersfoort, romantische gitaar

19 mei 2005, Sweelinck Museum, 20:00 u

Op 19 mei 2005 geven Noriko Amano, fortepiano, en Jelma van Amersfoort, romantische gitaar, een concert in het Sweelinck Museum in Amsterdam. Er zal gespeeld worden op verschillende originele 19de eeuwse gitaren, en op historische fortepiano's uit de collectie van het museum.

Het Sweelinck Museum bevindt zich in het gebouw van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (Van Baerlestraat 27), op de derde verdieping.

  • Francesco Molino (1768-1847) Premier Nocturne opus 36, op een gitaar van Janin a Mirecourt (ca 1820)
  • Ferdinando Carulli (1770-1841) Grand Duo opus 86
  • Ludwig van Beethoven (1770-1827) Adagio WoO op een tertsgitaar van Bucher, Wenen, ca. 1820
  • Mauro Giuliani (1781-1829) & J. Moscheles delen uit ‘Grand Duo Concertant’ op een gitaar van Brunner, Wenen, ca. 1830.

Jelma van Amersfoort studeerde gitaar en luit aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Studeerde daarna met beurzen van onder meer het Prins Bernhard Fonds een jaar aan het Royal Northern College of Music in Manchester, Groot Brittannie.

Jelma van Amersfoort speelt luit en theorbe in verschillende Europese barokensembles. Was te horen in de IJsbreker, Felix Meritis, de Engelse Kerk in Amsterdam, op Fringeconcerten bij het Festival Oude Muziek in Utrecht, op de Dag van de Oude Muziek in Slot Zuylen, op het Gitaar- en luitfestival in Haarlem, het Festival van Vlaanderen, en met ensemble-concerten in Belgie, Frankrijk, Italie en Groot-Brittannie.

Recent: CD-opnames en concerten met het Italiaans-Franse barokensemble Hypothesis, met muziek van Salomone Rossi.


Noriko Amano, geboren in Tokyo, studeerde piano aan het Toho Musical College en aansluitend muziekgeschiedenis aan de Universiteit van Keio waar zij in 1988 afstudeerde. In 1990 kwam Noriko naar Nederland om klavecimbel te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar zij in 1996 haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Noriko verleende diverse malen haar medewerking aan het Festival Oude Muziek in Utrecht alsmede aan het festival Vevey in Zwitserland. Zij speelde solorecitals in Japan.

In december 1999 werd Noriko uitgenodigd door het Tsukuba kamerorkest om een klavecimbelconcert van Bach te spelen, hetwelk op CD is opgenomen. Zij is mede oprichtster van het ensemble "Les Harmonies Infinies des Nations", waarmee zij Franse muziek uit de 18e eeuw uitvoert en speelde mee op de opnamen van een oratorium van Gasparini met het ensemble Corydon.


Toegang is gratis. Nadere informatie: Jelma van Amersfoort, 020-6160078, jmvanamersfoort@yahoo.com